2019. augusztus 2., péntek 11:13

A Fidesz közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. augusztus 2., péntek (OS) - Járóka Lívia sajtóközleménye a roma holokauszt emléknapja alkalmából

Augusztus 2-án, a hetvenöt évvel ezelőtti auschwitz-birkenaui tragikus eseményeket felidézve dr. Járóka Lívia az Európai Parlament alelnöke fejhajtással emlékezett a többek között roma és szinti áldozatokra és a cselekvés fontosságát hangsúlyozta minden európai közösségben.
     1944. augusztus 2-ról 3-ára virradó éjszaka az auschwitz-birkenaui II/E. cigány tábort a Harmadik Birodalom SS-katonái brutális módon felszámolták. Csak ezen az éjszakán több mint 3000 szinti és roma embertársunk veszítette életét. Pontosan hatvanöt évvel később, 2009. augusztus 2-ának éjjelén oltották ki Balogh Mária életét és sebesítették meg súlyosan kislányát, a köztudatban romagyilkosságokként elhíresült példátlan bűnténysorozat elkövetői. A gyilkosságsorozat hat életet és tucatnyi sebesültet követelt.
"Kötelességünk ezen a napon megemlékezni a második világháború során lezajlott irányított népirtás és minden hasonló faji alapon történő gyilkosság áldozatairól. Azokról az ártatlan emberekről, kik életüket adták kizárólag származásuk miatt." – hangsúlyozta a fideszes politikus.

Kiadó: Fidesz