2019. augusztus 5., hétfő 09:54

A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség közleménye
    Budapest, 2019. augusztus 5., hétfő (OS) - A települési jegyzők szerepe az adatvédelmi ellenőrzésekben

    A jegyzők szerepe az adatvédelmi ellenőrzésekben
A salátatörvény elfogadásával az infotv módításával a NAIH felkérheti a települési jegyzőket a helyi szervezetek, vállalkozások adatvédelmi ellenőrzésére.
Tehát a jegyzőknek az adatvédelmi megfelelőséget ki kell alakítani az önkormányzatnál, a polgármesteri hivatalban (és az intézményeknél) továbbá aktív szerepet kell játszaniuk a GDPR helyi szinten történő ellenőrzése terén.

"(1b) A Hatóság megkeresésére a települési önkormányzat jegyzője ellenőrzi az illetékességi területén folytatott, a Hatóság által a megkeresésben megjelölt adatkezelés tényleges körülményeit, így különösen a kezelt személyes adatok körét, a személyes adatokkal végzett műveleteket és e műveletek eszközeit, továbbá az adatkezelő által alkalmazott technikai és szervezési intézkedéseket."
A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség fokozott figyelmet fordít az önkormányzatok működésének segítésére, több ezer önkormányzati munkatársnak tartott képzéseiben ezek a feladatok is megjelentek.
Az ősz folyamán kimondottan az ellenőrzés témakörben a  jegyzők részére tervez a Szövetség  konferenciát.
Az adatvédelem egyre jobban beépül a mindennapi életbe, az egyik legfontosabb feladat, hogy helyi szinten is elérhető legyen a segítség.
Így a Szövetség régiós bővítését és az önkormányzatokkal való együttműködés erősítését támogatjuk.
https://nadat.hu/

     Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.