2019. augusztus 7., szerda 10:28

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2019. augusztus 7., szerda (OS) - Lakhatási válság van Magyarországon -

    Megint drágul a lakhatás: a GKI Gazdaságkutató Zrt. negyedévente publikált ingatlanpiaci elemzése szerint átlagban 4-5 százalékkal nőhetnek a lakásárak. Az albérleti árak Budapesten pedig az utóbbi években durván megugrottak. Az általánosan alacsony bérszínvonal mellett számos család "kiszorul" jelenlegi lakhelyéről, vagy megtakarításai eltűnnek.

Az LMP szerint bérlakásalapot kell létrehoznia az önkormányzatoknak. Az Alap önkormányzatoknak és felsőoktatási intézményeknek nyújtana segítséget bérlakások és kollégiumok építésére és bérlakás célú felújításra. Ott, ahol az elmúlt években 200 milliárdot költöttek stadionokra, talán erre is jutna. Így rengeteg bérbe adható lakás jönne létre, ráadásul alacsony rezsijű, energiahatékony lakások.

Álláspontunk szerint továbbá lehetőséget kell adni arra, hogy a cafeteria rendszerben munkáltatók kedvezményesen adjanak albérleti támogatást, akár a lakbér 50%-ig. Ez a piac kifehéredését is szolgálná. Emellett az önkormányzatok lakbértámogatási keretét is vissza kell állítani.

A lakásfelújítás és a bérlakásépítés áfájának csökkentése 5%-ra elkerülhetetlen. Magyarországon 500.000 üres lakás van, aminek jó részét felújítva lehetne használni: így nem csak több magán- és bérlakás jöhet létre, hanem jobb minőségű, alacsony rezsijű lakások.

Ezek a legsürgetőbb lépések, amelyeket meg kell tenni a lakhatási válság felszámolása érdekében.


Csárdi Antal
frakcióvezető-helyettes, LMP
     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.