2019. augusztus 12., hétfő 07:44

A Közlekedő Tömeg Egyesület közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. augusztus 12., hétfő (OS) - Több mint 300 BKV-buszon nem működik a klíma, akár 40 fok is lehet az utastérben

A BKV azonban láthatóan nem törődik a bejelentésekkel – véli a Közlekedő Tömeg. A hibabejelentő felületükön ugyanis rendszeresen érkeznek újabb bejelentések ugyanazon járművekre, tavaly óta pedig semmit sem javult a helyzet. Az egyesület tagjai előző héten több alkalommal végeztek méréseket, és nem egyszer 35 fok feletti fülledt hőséget tapasztaltak a buszok fedélzetén.

Viszonyításképp: az EU 2005/1/EK rendelete alapján ekkora melegben szarvasmarhákat például már tilos lenne szállítani, melynek megszegéséért súlyos büntetés járhatna. A BKV vajon mikor hagy fel ezzel a gyakorlattal?

A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint ekkora melegben, másodfokú hőségriadó idején a közlekedők jelentős egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, ezt pedig csak tovább növeli a buszok fülledt, forró levegője. De nemcsak az utasok, hanem a buszvezetők is komoly veszélynek vannak kitéve, hiszen nekik gyakran egész nap elviselhetetlen melegben kell dolgozniuk. Ez csökkent koncentrációhoz, a figyelem tompulásához, és akár balesetveszélyes helyzetekhez is vezethet.
     Kiadó: Közlekedő Tömeg Egyesület