2019. augusztus 14., szerda 12:24

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleménye
    Budapest, 2019. augusztus 14., szerda (OS) - A pénzmosás elleni bürokrácia október végéig se hoz majd eredményt, ha a Pénzügyminisztérium nem az érintettekkel egyeztet!

        Egyértelmű, hogy kormánynak az adminisztrációs egyszerűsítés a célja, azonban a Pénzügyminisztérium nem hívta meg a koordinációs testületbe az MKOE, de még a Bankszövetség képviselőit se. Így borítékolható, hogy október végén újabb botrány lesz.
     A pénzmosás ellen az ügyfelek adatainak begyűjtése olyan adminisztrációs feladat, amiből a belföldiek adatait kezelő szervek (Belügyminisztérium, NAV, Kormányhivatalok) nem vonhatják ki magukat, hozzáférést kell adniuk a jogosultaknak!
     A külföldiek azonosítása és a tényleges tulajdonos meghatározása "ahány ház annyi szokás" elv mentén működik. Az OTP Bank például nem azonosítja a tényleges tulajdonost, a K&H Bank viszont okirati szintű bizonyítást ír elő, különben nem nyit számlát. Más bankoknál a hatalmat kapott "compliance" osztályok vezető önkényesen elutasítgatják a magyar cégek számlanyitását, mert külföldieket látnak a cégjegyzékben, akik a nyilatkozatuk alapján nem élnek Magyarországon (CIB, Takarék Kereskedelmi Bank, Unicredit).
     A jelenlegi jogszabályt és a gyakorlatot úgy kell módosítani, hogy a nyilvántartásra kötelezettek adminisztrációt egyszerűsítő mintaszabályzatot kaphassanak (a jelenlegi papíralapú dokumentálást ír elő), illetve az állami nyilvántartások és a pénzmosás elleni küzdelemre kötelezettek között folyamatos adatáramlás legyen!
     A részletek megtekinthetőek az MKOE facebook oldalán

     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.