2019. augusztus 14., szerda 15:05

A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség közleménye
    Budapest, 2019. augusztus 14., szerda (OS) - Őszintén az adatvédelmi képzésekről

    A GDPR bevezetése óta erősen nőtt az adatvédelmi képzések száma,  a Google keresője szűrt beállítással 8000 találatot mutatott.
Kötelező-e adatvédelmi képzés az adatvédelmi munkakör betöltéséhez?
A válasz: nem.
Az adatvédelmi tisztviselőnek nincs meghatározva milyen képzéseken kell részt vennie, az adatvédelmi felelős is mérlegelés alapján választható.
Az Adatvédelmi Szövetség szerint a feladat eléggé összetett ahhoz, hogy a kifutó OKJ-s képzések utáni rendszerben ezt hivatalos képzésekbe be lehessen emelni - és ez az első lépcsőfok az adatvédelmi munkákhoz.
További feladat olyan szakemberek képzése, akik a gyakorlatban is végig tudják vinni egy szervezet teljes adatvédelmi megfelelőségének elkészítését. (Nem arról beszélünk, amikor valaki úgy készíti el az adatvédelmi megfelelőséget, hogy a helyszín közelében sem járt)
Az oktatás feladata az általános iskolai bemutatásokon túl szakmai sarokpontok létrehozása, képzési tematikák és gyakorlati tapasztalatok átadása.
Az Orbán kormány első kormányinfóján Gulyás Gergely leszögezte: nem a kisvállalatok büntetése a cél, első lépésként figyelmeztetnek az ellenőrzések során. Elfogadjuk a GDPR-t, de igyekszünk károkat nem okozni.
Ami nagyobb gondot fog okozni, az a rendelet kihasználói részéről várható (a bejelentések sora már beindult)hisz  látható, hogy az egyik legkönnyebb pénzkereseti lehetőség adatvédelmi problémát generálni és kártérítést követelni. Feladat a minőségi oktatás. https://nadat.hu/
     Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.