2019. augusztus 22., csütörtök 14:11

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány közleménye
    Budapest, 2019. augusztus 22., csütörtök (OS) - Az idén 75 éves zeneszerzőt köszöntő album Eötvös Péter legfrissebb, szimfonikus zenekarra írt műveiből válogat négy darabot. A Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarát maga a Mester vezényli, így műveket – köztük a 2002-ben írt Jet Stream új, átdolgozott változatát, melyen a kiemelkedő svéd trombitaművész, Hakan Hardenberger működik közre szólistaként – a leghitelesebb tolmácsolásban kínálja ez a különleges összeállítás.

"Eötvöst és Mozartot összekapcsolja (…) a kompozíciós virtuozitás, az a rendkívüli zeneszerzői tudásból eredeztethető könnyedség, amellyel képesek mindenféle erőfeszítés nélkül beszélni a legkomolyabb kérdésekről. Nincs szükségük búvárruhára és oxigénpalackra, hogy a mélyből igazgyöngyöket hozzanak fel. Ha a Jet Stream a jazz levegőjét árasztja, a Dialog pedig Mozartét, akkor a Gliding a szabadságét. Ennek mintegy kontrasztjául a lemezen szereplő leghosszabb mű, az Alle vittime senza nome viszont épp a szabadság hiányáról szól. S mégis, ahogy a fuldokló menekülteket megtestesítő, expresszív hangszeres szólók Eötvös darabjában az egyéni sorsokról beszélnek, miközben a hatalmas tuttik a szenvedő közösség hangján szólalnak meg, az ember azt érzi, hogy ha a ‘testvér lészen minden ember’ illúziója talán végleg odalett, a humánum nem veszett ki a világból." (Fazekas Gergely kísérőszövege nyomán)

Kiadó: Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány