2019. szeptember 14., szombat 14:44

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2019. szeptember 14., szombat (OS) - Az elmúlt napok híre volt, hogy "új történelmi mélypontra gyengült a forint" és "soha nem volt ilyen gyenge a forint". Valóban nem lehetett látni 15 éve, amikor a devizahitelezés kezdett kibontakozni, hogy a svájci frank 2019 őszén 300 forint felett lesz? A Hiteles Mozgalom közleménye.

    A Budapesti Értéktőzsde 2004 októberében megvizsgálta, hogy milyen veszély fenyegeti a lakosságot, mekkora kárt okozhat számukra a devizahitel, és tőzsdei termékekkel milyen módon tudják a kockázatot semlegesíteni. A várható kár kiszámításához (és a megfelelő tőzsdei termék kiválasztásához) készítettek 10 évre árfolyam előrejelzést. 10 évre 100 forint forintgyengüléssel számoltak. Ez pontosan bekövetkezett: a 150-es szintről 250-re nőtt a CHF árfolyama 2014 végére.

Ha időarányosan nézzük az árfolyam előrejelzést, akkor 15 évhez 150 forint árfolyamromlás tartozik.

Nem olyan régen, a Corvinus Egyetemen folytatott kutatás megerősítette a BÉT 15 évvel ezelőtti elemzését. Az árfolyamváltozás oka: "az a deviza, amelyiknek magasabb a kamata, várhatóan leértékelődik a másikkal szemben."

A devizahitelesek szempontjából a lényeg, amire számítani kell: "amit a kamaton megnyerünk, pontosan megegyezik azzal, amit az árfolyamon elveszítünk".

Ez a gazdasági törvényszerűség nem csak a forintra igaz, gyengült a lengyel zlotyi, a román lei, a horvát kuna is.

Hiteles Mozgalom a jövőben is mindent elkövet azért, hogy a devizahiteles csalás minden eleme ismert legyen.


     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.