2019. szeptember 28., szombat 00:28

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. szeptember 28., szombat (OS) - A magyar információszabadság-szabályozás egyedi és speciális: a bárki által megismerhető adatok csoportján belül a jogszabály megkülönbözteti a közérdekű adatok és közérdekből nyilvános adatok körét és mind a törvényi szabályozás, mind az alapjogi felügyelet a másik információs joggal – a személyes adatok védelméhez való joggal – együtt, egymásra hatással történik.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hazai és nemzetközi szerepvállalása az elmúlt időszakban az információszabadság területén intenzívebbé vált, törekszünk átfogó, közérthető és tematikus állásfoglalások kimunkálására, és 2018-ban elsőként Budapesten került megrendezésre az a nemzetközi esetjogi gyakorlatokat bemutató találkozó ("FOI Case Handling Workshop“), melyen 11 ország munkatársai vettek részt.
     Végül egy nagy reményekre jogosító hír: 2019-ben kiírásra került egy európai uniós projekt (KÖFOP-2.2.6-VEKOP-18), melynek keretében – pozitív döntés esetében – a NAIH (egyik) kedvezményezettként lehetőséget kapna "Az információszabadság hazai gyakorlatának feltérképezése és hatékonyságának növelése“ cél országos léptékű és hosszú távú kidolgozására.

Dr. Péterfalvi Attila
elnök