2019. október 4., péntek 14:27

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. október 4., péntek (OS) - Tisztes Munkát Mindenkinek! 2019. október 7-én immár 11. alkalommal emlékezünk meg a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség által meghirdetett Tisztes Munka Világnapjáról, melynek alkalmából a szakszervezetek világszerte felemelik a hangjukat a tisztes munkáért.

A Tisztes Munka (Decent Work) koncepcióját a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) vezette be és kezdte terjeszteni 1999-ben. A tisztes munka magába foglalja a  produktív munkavégzés lehetőségét, melynek révén tisztes jövedelmet lehet szerezni. Ezáltal biztonságot és szociális védelmet nyújt a munkavállalóknak és családjaiknak. Jobb kilátást biztosít a személyes fejlődésre, támogatja a társadalmi integrációt. Biztosítja a véleménynyilvánítás szabadságát, a szervezkedés alapjogát és hogy a munkavállalók részt vehessenek az őket érintő döntések meghozatalában. Egyúttal garantálja az egyenlő lehetőségeket és bánásmódot mindenki számára.

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) 2008. óta szervezi meg a Tisztes Munka Világnapját (WDDW) október 7-én. Ezen a napon a világ szakszervezetei felemelik szavukat a tisztes munkáért. Felhívják a kormányok és az állampolgárok figyelmét a tisztes munka fontosságára annak érdekében, hogy a különböző, gazdasági növekedést hozó döntések középpontjába az embert helyezzék. A globális szegénység leküzdése csak tisztes munka által lehetséges. A legtöbb ember számára a tisztes munka hiánya egyenlő a szegénységgel, ami a XXI. században elfogadhatatlan.

Kiadó: Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF)