2019. október 9., szerda 17:38

A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum PÉF közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. október 9., szerda (OS) - Milyen veled a társadalom? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum exkluzív mikro-kutatása, a hatékony stigmaellenes küzdelem szempontjairól, betegek válaszai alapján, a Lelki Egészség Világnapjára 2 0 1 9.

Tabu? Tedd el – legalább ma! Magyarországon a mai napig tabu és stigma övezi, ezért kevés érintett vállalja a nyilvánosság előtt, míg külföldön szinte "divat diagnózis" jónéhány mentális probléma. A depresszió élete során megközelítőleg 2 500 000 embert, a szkizofrénia 100 000 embert érint hazánkban és több, mint 8000 fő él jelenleg is pszichiátriai otthonokban. A Lelki Egészség Világnapja alkalmából pszichoszociális fogyatékosságban érintetteket hívtunk közös gondolkodásra, eszmecserére helyzetükről, mindennapjaikról, a munka világáról, megbélyegzésről, és céljaikról kérdeztük meg őket. Interjúrészletek segítségével azt igyekszünk megvilágítani, hogy milyen belülről átélni, megtapasztalni azokat a mentális állapotokat, amelyeket a diagnózisok "takarnak" és sok esetben konkrétan el is takarnak. A diagnózisokkal együtt járó stigmahatás következtében, láthatatlanná -rejtőzködő életmódba kényszerülővé- téve viselőiket, akik olykor úgy érezhetik magukat, ahogyan József Attila, Köntösök című versében olvasható: "...remegni kell a vérsötét, gyökérző bánat köntösét... mi tapad, szorít, ölel, fújt és már, az emberrel szinte összenőtt...". Először személyes tapasztalatokat kérdeztük, egy interjú válaszain át, majd az emberekkel -a tágabb társadalommal- működő kapcsolataikat értelmezzük, három

Kiadó: Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum PÉF