2019. október 14., hétfő 11:25

A Legfőbb Ügyészség közleménye (4. rész)
    Budapest, 2019. október 14., hétfő (OS) -

A terheltek 83,1%-a esetében a bíróság az ügyészi indítvánnyal minden tekintetben megegyezően állapította meg a büntetőjogi felelősséget.

Az ügyészség a büntetőjogon kívüli ügykörében, a megváltozott jogszabályi környezetben 96 keresetet nyújtott be. Emellett egyéb bírósági – köztük összesen 1539 nemperes törvényességi – eljárást kezdeményezett civil szervezetekkel és pártokkal szemben. Az ügyész változatlanul kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói jogok érvényesülésére. Szükség esetén fellép a fogyasztók érdekeinek védelmében. Mindezeken túl törvényességi kontrolt gyakorol a szabálysértési és a közigazgatási hatóságok határozatai, valamint a megbízhatósági vizsgálatok felett.

A büntetés-végrehajtási törvényességi felügyeleti és jogvédelmi ügyészi feladatok az utóbbi években folyamatosan gyarapodtak. A 2018-ban elvégzett országos vizsgálat szerint a korábbi évekhez hasonlóan hazánkban a fogvatartottakkal való bánásmód – bár nem volt mentes az eseti hibáktól, hiányosságoktól – általában megfelelt a nemzetközi jogi normákban és ajánlásokban megfogalmazott elvárásoknak, valamint a hatályos jogszabályokban előírtaknak.

Az ügyészség tavaly is kiemelt figyelmet fordított a szomszédos országokkal és az európai uniós tagállamokkal való kapcsolatok további fejlesztésére, melynek fontos részét képezte a Visegrádi Csoport legfőbb ügyészei részére Visegrádon megrendezett munkatalálkozó.

Külön kiemelendő a magyar ügyészség és az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) együttműködése.
     Kiadó: Legfőbb Ügyészség