2019. október 14., hétfő 11:26

A Legfőbb Ügyészség közleménye (5. rész)
    Budapest, 2019. október 14., hétfő (OS) -

    Az OLAF az Európai Bizottság ellenőrző szerveként – és nem nyomozó hatóságként – közigazgatási vizsgálatokat folytat az Európai Unió költségvetéséből származó pénzeszközök szabályszerű felhasználásáról, melynek eredményeképpen ajánlással fordulhat a tagállamok igazságügyi hatóságaihoz.

Az OLAF magyar ügyészséghez eljuttatott igazságügyi ajánlásainak a száma (2016: 10,  2017: 6, 2018:4) évről-évre csökken.  A 2018-ban megküldött 4 ajánlás kapcsán az ügyészség egy nyomozást rendelt el, három esetben pedig az ajánlást már folyamatban lévő nyomozásban értékelték a magyar hatóságok. A magyar ügyészség az uniós átlagot (36%) lényegesen meghaladó mértékben, az OLAF által kezdeményezett ügyek 45 %-ában emel vádat.

Ugyancsak figyelemre méltó az EUROJUST (az Európai Unió tagállamai közötti büntető igazságügyi együttműködés Hágában működő szerve) előtt megnyitott magyar ügyek számának (2016: 102, 2017: 117, 2018: 127) folyamatos növekedése. Az uniós szervezet és a magyar ügyészség eredményes munkakapcsolatát jól példázza az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagjaként több ember kivégzésében részt vevő szír férfi magyarországi elfogása. Az Eurojust koordinálja a közös nyomozócsoportok tevékenységét is, amely téren a korábbi évekhez képest még intenzívebbé vált az együttműködés. 2018-ban a magyar hatóságok 16 korábban indult, valamint 7 új közös nyomozócsoportban vettek részt.
     Kiadó: Legfőbb Ügyészség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.