2019. október 28., hétfő 16:03

A Magyar Békekör Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. október 28., hétfő (OS) - Egyházak a békés együttélésért

Az egyházak a különböző hitű és világnézetű emberek békés együttélésének hívei. Nem rajtuk, hanem a politikán múlik a türelmetlenség, az idegenellenesség, a faji előítélet. Erre a következtetésre jutottak egyházi személyiségek, akik vasárnap részt vettek a Magyar Békekör "Egyházak és vallások, hívők és nem hívők, különböző világnézetű emberek békés együttélésének és együtt munkálkodásának fontosságáról" tartott kerekasztal konferenciáján. Simó Endre, a Békekör elnöke bevezetőjében kijelentette: A regnáló hatalom és médiája keresztény értékként tünteti fel a kirekesztést, bűnnek Szent István befogadási intelmét, nemkívánatosnak a könyörületességet, üldözendőnek a bajba jutott megsegítését. Morális értékké avatják a bűnt, s bűnné a morális értéket. El akarják hitetni velünk, hogy a torz értékrend elfogadásán a haza sorsa múlik. Figyelmeztetett a társadalom iránti felelősségre, a hallgatásból és az elbátortalanodásból fakadó veszélyre, s azt mondta, nem kell végigjárni az elembertelenedés stációit, ha egyszer el is lehet kerülni őket. Beer Miklós püspök emlékeztetett a Holokausztra, és a XX. század háborúira, népirtásaira, majd azt mondta, hogy le kell szerelni az újratermelődő veszélyt. Gyógyítani kell az óriási társadalmi egyenlőtlenséget, mert az igazságtalanság ellentéteket szül. Megkülönböztetés nélkül segíteni kell a bajba jutott embernek. Elismerte, e téren a katolikus egyháznak is akad tennivalója: "Nem büszkélkedhetünk azzal, hogy a hívők értenék, mit is akart Jézus".
     Kiadó: Magyar Békekör Egyesület

------------------------------------------------------------------