2019. november 8., péntek 11:02

A Belügyminisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. november 8., péntek (OS) - A migrációs válság határozott és egységes fellépést követel a tagállamoktól

A miniszterhelyettes arról is beszélt, hogy Magyarország az illegális migráció elleni küzdelmet és az embercsempészetet is kiemelt témaként kezeli, ezért támogat minden olyan kezdeményezést, amely az eredményesebb együttműködést célozza. A harmadik országok tekintetében különösen a nyugat-balkáni útvonal országaival való határrendészeti kooperáció fontos feladat. Élő erővel és technikai eszközökkel, valamint a tapasztalatok megosztásával járulunk hozzá Szerbia és Észak-Macedónia határőrizeti tevékenységéhez. A V4-ek koordinációs mechanizmusa alkalmas a nyugat-balkáni országok igényeinek figyelembe vételére, valamint a segítségnyújtás mértékének reális és pontos megállapítására. Ezen felül a schengeni térség védelme érdekében a nyugat-balkáni útvonal mentén tevékenykedő, embercsempészettel foglalkozó szervezett bűnözői körök ellen hatékonyabb és erősebb közös fellépésre van szükség, tette hozzá.
     A Salzburg Fórum regionális együttműködési kezdeményezésként a biztonsági kérdések, illetve az uniós bel- és igazságügyekben felmerülő közös érdekek területén fejti ki tevékenységét. Magyarország célja és érdeke, hogy a legfontosabb politikai kérdésekben közös álláspontot alakítsanak ki a Salzburg Fórum tagállamai.

Kiadó: Belügyminisztérium