2019. november 10., vasárnap 10:31

A Jobbik parlamenti frakciója közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. november 10., vasárnap (OS) - Elfogadhatatlan a magyar ösztöndíjasok nemkívánatos személlyé nyilvánítása Ukrajnában!

A Jobbik számára érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a lassan minden bokor mögött államellenes izgatást vizonáló ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) magyar ösztöndíjas hallgatók vegzálását tartja a legfontosabb feladatának ahelyett, hogy a valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, hatalomba visszaszivárgó korrupt ukrán politikusok ellen lépne fel.

A napokban ugyanis nyolc, Kárpátalján dolgozó ösztöndíjasnak kellett hazautaznia, miután vízumkérelmüket elutasították, tartózkodási engedélyeiket pedig visszavonták az ukrán hatóságok. Ismert: a Petőfi Program keretében 2015 óta érkeznek önkéntesek a Kárpát-medence számos településére, illetve néhány Kárpát-medencén kívüli helyszínre. Küldetésük, hogy népdalok tanításától, táncházak szervezésén át a különféle hagyományőrző rendezvényekig segítsék a külhoni magyar közösségek szellemi-kulturális gyarapodását. Tevékenységükről a fogadó szervezetek képviselői szinte minden esetben elismerően nyilatkoznak.

A kárpátaljai kisebbségellenes lépések sorába illik, hogy a kijevi kormány szerdán létrehozta az "ukrán államnyelvet felügyelő országos szabványügyi bizottságot", közismertebb nevén nyelvcsendőrséget.
     Kiadó: Jobbik parlamenti frakciója