2019. november 15., péntek 16:58

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. november 15., péntek (OS) - Pénzverés Nyugat-Magyarországon a középkorban – könyvbemutató Győrben

    Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára mutatta be Győrben azt a legújabb pénztörténeti kötetet, amely a"Pankart és csopce" címet viseli és a XIV. század végétől, a XVII. század elejéig tartó időszak, Nyugat-Magyarországi pénzverési és pénzforgalmi históriáját foglalja össze.

A soproni és pozsonyi német nyelvjárásban pankartnak, azaz "fattyú dénár"-nak nevezték, a hivatalos források pedig parvusként tartották nyilván Luxemburgi Zsigmond korának gyorsan elértéktelenedő aprópénzét. A "csopce"-ként emlegetett érme pedig Habsburg Albert jobb minőségű dénárjával volt azonos. Ez volt a sapkás dénárnak is nevezett korabeli fizetőeszköz.

Köszöntőjében a közigazgatási államtitkár örvendetesnek nevezte azt, hogy hazánk pénztörténete iránt, nemcsak a numizmatikai tudományág képviselői, hanem egyre több lelkes amatőr is érdeklődik. Ezt mutatja a témához kapcsolódó történelmi érméket, pénzeinket bemutató gyűjteményekből nyílt tárlatok, kiállítások iránt megnyilvánuló figyelem növekedése is.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.