2019. november 18., hétfő 09:56

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közleménye
    Budapest, 2019. november 18., hétfő (OS) - Miért hagyta szabadlábon az ügyészség Simonka Györgyöt, amikor maguk az ügyészek írták le a vádiratban, hogy megkísérelte befolyásolni a nyomozást?

        Szinte érthetetlen, hogyan tudott ekkorát hibázni az ügyészség, de a Simonka-ügy vádiratának bevezetőjéből kiderül: tudtak arról, hogy Simonka György fideszes képviselő megpróbált nyomozókat lefizetni, tanúk és gyanúsítottak vallomását befolyásolni, megváltoztatni, bizonyítékokat eltüntetni. Ez egyértelműen megalapozta volna a képviselő előzetes letartóztatását (a büntetőeljárási törvény 276. § (2) bekezdése egyértelműen fogalmaz), a Polt Péter vezette vádhatóság mégsem lépett.
     Simonka Györgyöt EU-s pályázati pénzek lenyúlásával, szakszerűen fogalmazva bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolják, ami igen súlyos bűncselekmény. Más esetekben az ügyészség sokkal kevesebbért is kezdeményezi a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, de nyilván a kétharmados többséghez kellett Simonka szavazata is. A képviselő szabadlábon hagyása egy normális világban hivatali visszaélés és bűnpártolás gyanúját alapozná meg.
     Mást nem tehetek, megteszem a feljelentést ismeretlen tettes ellen, csak azt nem tudom, ki fog dönteni egy ilyen nyomozásról: itt látszik meg, milyen trükkös megoldás, hogy a legfőbb ügyész – papíron legalábbis – függetelen, hiszen valójában senki nem felügyeli a tevékenységét, és senki nem tudja felelősségre vonni, ha visszaél a hatalmával.

     Kiadó: Dr. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.