2019. november 18., hétfő 13:17

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának közleménye (4. rész)
    Budapest, 2019. november 18., hétfő (OS) -

A környező kerületek lakosságának jobb kiszolgálását biztosítja a projekt keretében megvalósuló újabb korszerű 1900 m2 alapterületű hulladékudvar. A szakképzett személyzet által működtetett zárt hulladékátvevő helyen a háztartásokban keletkező veszélyes, illetve speciális kezelést igénylő, valamint újrahasznosítható hulladékok átvétele történik.
     A kerületben ugyanezen projekt keretében 2015-ben nyitotta meg kapuit a Főváros egyik Szemléletformáló és Újrahasználati Központja. Ezen típusú létesítmények egyrészt hulladékudvarként működnek, ahol a budapesti lakosok leadhatják csomagolási és egyéb, anyagfajtánként szelektíven gyűjtött veszélyes, továbbá speciális kezelést igénylő hulladékaikat. Az átvett hulladékokat zárt környezetben ideiglenesen tárolja az üzemeltetésüket ellátó FKF Nonprofit Zrt. majd átadja – anyagfajtától függően – újrahasznosításra vagy ártalmatlanításra. Másodlagos funkciójuk az újrahasználat; a már megunt vagy feleslegessé vált, ugyanakkor más számára még használható tárgyak díjmentes átvétele. A cél az átvett tárgyak minél nagyobb arányban a lakossághoz való visszajuttatása, ezzel a hulladékkeletkezés csökkentése, az újrahasználati arány növelése. Harmadlagosan pedig a Központok modern oktatótermei lehetőséget biztosítanak környezetvédelmi, szakmai konferenciák, a fővárosban és különösen a környező kerületekben élő vagy tanuló gyermekek részére interaktív tanórák megtartására.

Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal