2019. november 18., hétfő 16:17

A Párbeszéd közleménye
    Budapest, 2019. november 18., hétfő (OS) - A Fidesz meghátrált: elfogadta a Párbeszéd Alaptörvény-módosítását

A Fidesz által bevezetni szándékozott közigazgatási bírósági rendszert nem csupán hazai szakemberek és szervezetek, hanem az Európai Unióban is kemény kritikával illették. A bírálatok hatására az Orbán-kormány először elnapolta a különbíróság létrehozását, majd az igazságügyi miniszter arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy azt nem vezetik be.
Annak érdekében, hogy a jövőben se kerülhessen sor egy ilyen aggályos bíróság létrehozására, a Párbeszéd javaslatot nyújtott be az Alaptörvény módosítására, hogy az alkotmányos alapjait is megszüntessük. A javaslatot a mai nap során az Országgyűlés tárgysorozatba vette, annak elfogadása még ebben az évben várható.
A Párbeszéd elérte, hogy a jövőben ne jöhessen létre egy politikailag motivált különbíróság Magyarországon. Ugyanakkor felszólítjuk a Fideszt: ne is kísérelje meg annak visszacsempészését más utakon.
     Kiadó: Párbeszéd