2019. november 19., kedd 16:48

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye
    Budapest, 2019. november 19., kedd (OS) - A kormány továbbra is nyitott a párbeszédre, az ellenzék az indulatok szításában érdekelt

    A kormány eddig is nyitott volt, ezután is nyitott a szociális dolgozókat érintő tárgyalásra. A sztrájk jogszabályi feltétele, hogy az érintett ágazatban biztosított legyen a még elégséges szolgáltatás. A március óta tartó szociális ágazati tárgyalásokon, legutóbb hétfőn volt tárgyalás, a szakszervezetek elégséges szolgáltatások mértékéről szóló javaslata elfogadhatatlan volt a kormány számára, mert azzal veszélyeztetnék az ellátottak, például az idősotthonokban fekvő, beteg emberek biztonságát. Megállapodás hiányában a bíróság hatásköre kimondani a sztrájk feltételeit.

Az elmúlt években számos lépés történt a szociális dolgozók anyagi és szakmai megbecsülésének javításáért. A szociális dolgozók bére 2010 óta 84 százalékkal emelkedett. A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével járó többletkiadásokat továbbra is átvállalja a kormány az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális intézményektől, s a hozzájárulás 2020-tól beépül a támogatásba. Meggyőződésünk, hogy az ügyet továbbra sem a sztrájk és a politikai hangulatkeltés, hanem a párbeszéd szolgálja.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.