2019. november 20., szerda 14:39

Budapest Főváros Kormányhivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. november 20., szerda (OS) -

A katasztrófahelyzetet rontja, hogy a – földrengésben megsérült lakóépületek, hidak, átjárók sérülése miatt – más útvonalra terelt katonai szállító konvoj balesetet szenved, egy útszakasz beomlása robbanást okoz, és egy jármű kigyullad. A robbanást egy a földrengés miatt felszín közelébe kerülő és felrobbanó második világháborús robbanótest idézi elő. Az oltást és a sérültek mentését akadályozza, hogy a területen további robbanótestek kerülnek elő – köztük különleges (vegyi) jelzéssel ellátottak is –, így a műveletbe a Honvédség GAVIK Havaria Labor egységei is bekapcsolódnak.
     Az összevont akcióban a rendőrség, a mentők, a tűzoltók, a honvédség, a tűzszerészek, a polgárőrség, a Vöröskereszt és a katasztrófavédelem összehangolt munkafolyamatai követhetők figyelemmel.
     A kőbányai Óhegy park környékén a gyakorlat időtartama alatt előfordulhatnak a nyugalom megzavarására alkalmas látvány és hanghatások, ám valós veszély nem áll majd fenn.
     A feladat végrehajtásban részt vesznek a Magyar Honvédség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Polgárőrség egységeinek kijelölt erői, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Budapest Mentőszervezet egységei, valamint Kőbánya Önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala Védelmi Titkársága és kapcsolódó szervezeti egységei.

Kiadó: Budapest Főváros Kormányhivatala