2019. november 22., péntek 10:52

A Legfőbb Ügyészség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. november 22., péntek (OS) - A korrupciós bűncselekmények száma az előző évihez képest emelkedett; a bűncselekménycsoporton belül mind a hivatali, mind a gazdasági vesztegetések száma nőtt. Az emelkedés hátterében döntően több, sorozatjelleggel elkövetett bűncselekmény, illetve a mind eredményesebb felderítés áll. Az ügyészség munkájának hatékonyságát jól példázza a korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatos intézkedések alakulása.

        Az elmúlt 10 év számadatait összevetve megállapítható, hogy míg 2007-ben a korrupciós cselekmények 11,9 %-ában utasították el a feljelentést és 38,8 %-ában szüntették meg a nyomozást, ezek az arányok 2016. évre 7,6 %-ra és 25,7 %-ra estek vissza. A vádemeléssel érintett cselekmények aránya jelentősen magasabb–a teljes bűncselekményi körhöz viszonyítva–a korrupciós bűncselekmények esetében. Az elmúlt tíz év átlagában az összes korrupciós cselekmény 58,1 %-a vádemeléssel fejeződött be. (Az összes vádemelést tekintve ez az arány: 2015: 52%, 2016: 55%). A legfőbb ügyész felhívta a az EU szakértői figyelmét arra, hogy az Európai Bizottságnak, illetve tagállamainak nincs egységes definíciója az un. "magas szintű korrupcióra". Dr. Polt Péter kiemelte, hogy a többször hivatkozott un. korrupció érzékelési mérések kapcsán az Állami Számvevőszék kutatása rámutatott, hogy a különböző ilyen módszerek eltérnek egymástól és tudományosan nem kellően megalapozottak.

     Kiadó: Legfőbb Ügyészség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.