2019. november 29., péntek 16:48

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye
    Budapest, 2019. november 29., péntek (OS) - Az alapvető jogok biztosához számos panasz érkezik az önkormányzatok által kivetett helyi adókat érintően. A kapcsolódó egyedi eljárásokban a felmerülő hatósági ügyviteli problémák mellett több esetben tapasztalható az is, hogy a települések adórendelete vet fel alkotmányossági vagy törvényességi aggályokat. Ezekben az ügyekben az ombudsman elsődlegesen az érintett önkormányzattal és az illetékes kormányhivatallal együttműködésben törekszik a probléma rendezésére.

    Az alapvető jogok biztosa az AJB-1839/2019. számú ügyben Martonvásár Város Önkormányzatának a helyi adókról szóló rendeletével kapcsolatban megállapította, hogy az a magánszemélyek kommunális adójának szabályozása körében olyan adótárgyról is rendelkezést tartalmazott, amelyről törvény alapján nem lett volna lehetősége előírásokat megfogalmazni. Magánszemélyek kommunális adójával ugyanis nem terhelhető a termőföld.
Az alapvető jogok biztosa erre hívta fel az ügyben érintettek figyelmét. Az eljárás során felvette a kapcsolatot Martonvásár önkormányzatával, valamint a Fejér Megyei Kormányhivatallal. Utóbbi felhívására az Önkormányzat intézkedett a jogszabálymódosítás előkészítéséről. Az alapvető jogok biztosa 2019. november 25-én kibocsátott jelentésében megállapította, hogy a vizsgált szervek együttműködő, a probléma megoldására törekvő magatartása miatt nem indokolt további ombudsmani intézkedés az ügyben. Egyúttal felkérte az Önkormányzatot és a Kormányhivatalt: tájékoztassák a helyi rendelet módosításáról.
    
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.