2019. december 1., vasárnap 14:20

A Tett és Védelem Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. december 1., vasárnap (OS) -

A Tett és Védelem Alapítvány megdöbbenve olvasta Kósa Lajos Fidesz-alelnök beszédét a Fidelitas tisztújító kongresszusán, ahol arról beszélt, hogy "a zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy jól is esett nekik – a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben". Ez a megfogalmazás több ponton is sértő a zsidó közösség számára, ráadásul pontatlan is, továbbá egészségtelen politikai konnotációkat tartalmaz.
A "zsidóság" Hajdú-Bihar megyében nem szavazhatott senkire, ugyanis éppen 75 évvel ezelőtt a német nácik és a magyar kollaboráns hatóságok haláltáborba deportálták őket. Emléküket sérti, hogy ilyen hangon beszélnek napjainkban a mártírokról.
Az "ellenzéki összefogás" jelenségét, mely gyakorlatban az antiszemita és több alkalommal is a holokauszt emlékén gúnyolódó jobbikosokkal való közös politikai fellépést jelentette, a Tett és Védelem Alapítvány már számos alkalommal elítélte. Azonban csúsztatás azt állítani, hogy a "zsidóság" ezt az összefogást valaha támogatta volna.
A zsidó közösség egyetlen politikai nézettel sem azonosítható, sokszínű közösség. Ahogyan sértő a zsidóságot példának okáért a tanácsköztársasággal azonosítani – és ezért volt fontos szimbolikus üzenete a zsidó közösség képviseletének a vitatott Vértanúk Emlékművének avatásán –, ugyanúgy sértő a zsidóság és az"ellenzéki összefogás" közé egyenlőségjelet tenni.
     Kiadó: Tett és Védelem Alapítvány