2019. december 4., szerda 11:08

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének közleménye
    Budapest, 2019. december 4., szerda (OS) - Új lehetőségek előtt a távhőszektor

    Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet módosításával elhárult az akadály a távhőszolgáltatás piacbővítése elől az új lakossági és egyéb épületek körében is.
A klímaváltozás hatásainak mérséklése és a települési levegőtisztaság védelem céljainak elérése érdekében, az EU irányelve nyomán született meg Magyarországon az épületek energetikai követelményeit meghatározó, miniszteri szintű 7/2006 TNM rendelet. Ez korábban a távhőszektor piaci lehetőségeit korlátozó előírásokat is tartalmazott, ezeket a most megjelent módosítás megszüntette, így új távlatok nyílhatnak a távhőellátás területén.
Magyarországon 2021-től csak olyan "közel nulla energiaigényű" épületek építhetők, amelyeknél az energiaigény legalább 25 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítják. A rendeletmódosítással lehetővé válik a távhő tényleges energiahatékonyságának elismerése és a megújuló forrású távhőtermelés arányos figyelembevétele az épületenergetikai számításokban.
"Jelen módosítás együttműködő partnereink - az MMK Épületgépészeti Tagozata, a HuGBC és a BME – közös munkájának eredményeként született meg.  A változás kulcsfontosságú a távhőszektor számára, hiszen a készülő Nemzeti Energiastratégia 2030. és a Nemzeti Energia- és Klímaterv céljaival összhangban a hazai megújuló energiaforrások felhasználásának növelésével elősegíti a távhőellátás energetikai és klímavédelmi előnyeinek érvényre jutását" – mondta Orbán Tibor MaTáSzSz elnök.

     Kiadó: Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.