2019. december 4., szerda 14:44

Az Állami Számvevőszék közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. december 4., szerda (OS) - Domokos László: Rendszerszintű a korrupció elleni fellépés Magyarországon

    Magyarországon mára kiépültek a korrupciós helyzetek megelőzését biztosító rendszerek, az elmúlt években megerősödött a közszféra integritása – jelentette ki Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerdán a Kúria épületében, ahol a Belügyminisztérium, az Állami Számvevőszék, a Legfőbb Ügyészség, a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság és a Magyar Nemzeti Bank vezetői értékelték a korrupció megelőzése és az integritás erősítése érdekében végzett tevékenységük eredményeit.

Az ÁSZ elnöke az eseményen hangsúlyozta: Hazánk gazdasági eredményei, a magyar gazdaság dinamikus növekedése, illetve fenntartható kifehéredése alátámasztják a korrupció elleni rendszerszintű fellépés eredményességét. Kifejtette: Ennek leglátványosabb eredménye a magyar gazdaság kiemelkedő mértékű fehéredése. Az úgynevezett áfa-rés – ami a kivetett áfa és valóban a költségvetésbe beérkező általános forgalmi adó közötti különbséget jelenti – a 2013-as mintegy 22%-ról 2018-ra 9%-ra csökkent az Európai Statisztikai Hivatal értékelése szerint. Az ÁSZ elnöke rámutatott: Az "áfa-fehéredés", vagyis a korrupció elleni rendszerszintű fellépés kiszámítható, igazságos viszonyokat teremt, tisztítja a piaci folyamatokat, javítja az adófizetési hajlandóságot, és – ami talán a legfontosabb – egyfajta társadalmi szemléletváltást is jelez" – hangsúlyozta Domokos László.
     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.