2019. december 5., csütörtök 16:23

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. december 5., csütörtök (OS) - Nyílt levél a kulturális munkások bérhelyzetéről Magyarország miniszterelnökéhez, a magyar kormányhoz, mindenkinek, akinek fontos a nemzeti kultúra ügye!

    A kulturális örökségünk emlékeit őrző múzeumaink és levéltáraink a nemzeti örökség kincstárai, a könyvtárak a szellem kincseinek bankjai, ahol mindenki tudáshoz juthat és a művelődési intézmények a nemzeti és az egyetemes emberi kultúra értékeit közvetítik minden magyar polgárnak. A működési feltételeik szinte semmit sem javultak az elmúlt években.

A sanyarú helyzet különösen szembetűnő, ha a területen dolgozók béreit nézzük. Olyan bértábla alapján kapják fizetésüket, amelyet 11 éve, 2008-ban, módosítottak utoljára, így fizetési alapértékei azóta sem változtak.

Az éves rendszerességgel történő minimálbér emelések "eredményeként" a bértábla tételeinek nagy része elmarad a garantált minimálbértől, így érvénytelenné vált. A túlhaladott rész a bértáblának nem kevesebb, mint 76%!

•    A fentiek üzenete: a mai Magyarországon nem érték a tudás! - bár Széchenyi István szavaival: "Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik".
Kezdjen érdemi bértárgyalásokat az érdekvédelmi szervezetekkel és 2020-ra jelentős módon emelje az ágazat béreit. Ne a garantált bérminimumhoz süllyessze le a béreket, hanem legalább a nemzetgazdasági átlagbér színvonalára emelje fel!

     Kiadó: Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.