2019. december 6., péntek 15:23

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2019. december 6., péntek (OS) - Domokos László: a stabil áfabevétel a fenntartható kifehérítés kulcsa

        Jelentős bevételkiesést okozna és a központi költségvetésre is komoly hatást gyakorolna egy áfacsökkentés – mondta a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete egri rendezvényén pénteken az Állami Számvevőszék elnöke.
     Domokos László bemutatta az ÁSZ pénteken publikált elemzését, amely az áfacsökkentések és a fenntartható kifehérítés közötti összefüggéseket értékeli.
     Az ÁSZ elnöke kiemelte: a gazdaság kifehérítése érdekében hozott intézkedések eredményeként az úgynevezett áfarés – ami a kivetett áfa és valóban a költségvetésbe beérkező általános forgalmi adó közötti különbséget jelenti – a 2013-as mintegy 22%-ról 2018-ra 9%-ra csökkent az Európai Statisztikai Hivatal szerint.
     Kifejtette: az EU-ban a legdinamikusabb fehérítést érte el Magyarország néhány év alatt. 2012-ben az áfarés Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon is jóval 20% felett, Szlovákiában mintegy 35%, Romániában pedig közel 40% volt. Mostanra Magyarországon van 10% alatt az említett országok közül. Romániában jelenleg is 30% feletti, Szlovákiában pedig 20-25% közötti az áfa megfizetésének elmaradása. Látszik, hogy a magyar intézkedések a leghatékonyabbak a régióban – világított rá az ÁSZ elnöke.
     Hangsúlyozta: a magyar gazdaság dinamikus fehéredése a korrupció elleni rendszerszintű fellépés eredményének tekinthető.

    https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/asz-elnok-jelentos-bevetelkiesest-okozna-az-afacsokkentes

     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.