2019. december 12., csütörtök 12:36

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. december 12., csütörtök (OS) -

    Egyfelől közvetítenek, toboroznak a rászorulók és a rendelkezésre álló felzárkózási programok között, másfelől tanácsadást végeznek. Mentálhigiénés munkájuknak köszönhetően pedig a hátrányos helyzetű emberek életminősége javul, a különböző ellátórendszerek terhei pedig csökkennek – hangsúlyozta a főigazgató.

A "terepi mentorokkal" szemben kifejezetten elvárás, hogy közvetlenül szólítsák meg az egyént. Ezért olyan emberekre bízták a feladatot, akik közülük valók, számukra hitelesek, gyakran helybéliek, de mégis képzettebbek és tudják, hogyan lehet a leginkább segíteni. A toborzásnál kifejezetten elvárás volt a roma kultúra ismerete, a roma nemzetiség pedig előnyt jelentett.

A felzárkózási mentor, mint foglalkozás és megközelítés egyben új kategóriát is jelent az ellátórendszeren belül. A rászorulók számára úgymond "alacsony küszöbű", de rendszeres támogatást adnak. Ez elsősorban abban segít, hogy a mentoráltak képviselni tudják önmagukat és saját maguk képesek legyenek megoldani problémáikat. Így önbizalmuk és felelősségérzetük is erősödik. Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság vezetője ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy ez a megközelítés megfelel a korszerű társadalmi mobilitási megoldásoknak.

     Kiadó: Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.