2019. december 13., péntek 11:23

A Kontúr Közhasznú Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. december 13., péntek (OS) - A Budapest X. kerület, Hős utca 15/A-B. háztömbök körüli, őrzött kerítés létesítését elrendelő - csak az önkormányzat mint többségi tulajdonos által megszavazott - társasházi közgyűlési határozat érvénytelenségének megállapítása iránti perben a Fővárosi Törvényszék ma jogerős döntést hozott.

        Emlékeztetőül: az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság idén májusban a közgyűlési határozat érvénytelenségét megállapította, azaz kimondta, hogy a kerítés megépítésére nem kerülhet sor.
     Az Alperes, jogával élve, a döntést megfellebbezte. Szerdán a Fővárosi Törvényszék a jogerős ítélettel az elsőfokú ítéletet megváltoztatta, és a felperes (korábbi Hős utcai lakó) keresetét elutasította. A Törvényszék szóbeli indokolása szerint:
     (i) Az elsőfokú ítéletben megfogalmazott érvénytelenségi ok (a lakók előzetes tájékoztatásának hiányossága) nem alapos, mert a törvényszék olvasata szerint ilyen érvénytelenségi ok megállapítását a per felperese nem kérte.
     (ii) Mivel a felperes nem fellebbezett a (neki kedvező) elsőfokú döntéssel szemben, a Fővárosi Törvényszék már nem vizsgálhatta újra, hogy a kerítéssel kapcsolatos határozatot a szükséges szavazati arányban fogadta-e el a társasház közgyűlése.
     Ugyanis az elsőfokú bíróság szerint ez az érvénytelenségi ok nem volt megállapítható, az élőerővel őrzött kerítés építése és a háromból két bejárat elzárása nem minősült a rendes gazdálkodás körét meghaladó beruházásnak.

     Kiadó: Kontúr Közhasznú Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.