2020. január 6., hétfő 18:57

A Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének közleménye
    Budapest, 2020. január 6., hétfő (OS) - A Visegrádi Alap által támogatott CROWNS of RIVERS – "Folyók Koronái" - projekt első része befejeződött. A Duna, a Vistula folyók mentén lévő közép- és újkori (!) királyi várak, kastélyok, paloták és templomok együttműködése, fejlesztése a projekt célja. A Duna mellől a Belgrádi Erőd  (Nádorfehérvár) és a pozsonyi Vármúzeum, a Visztulánál a Sandomierz-i Királyi Várkastély volt a projektet vezető a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetség partnere.

    2019-ben –a budavárit kivéve – a partner vármúzeumok egy-egy workshopot tartottak a folyó menti várak, kastélyok, a turisztikai szervezetek, a külképviseletek képviselői részvételével.
E létesítmények nemcsak hadi, királyi lakhely, egyházi funkciója, hanem kiemelkedő kereskedelmi és közigazgatási, kulturális is volt. A XXI. században ezek identitást erősítő, korszerű élmény-központokká válhatnának, ha – fenntartva az örökségőrző funkciót – kilépnek a statikus, hagyományos XIX-XX. századi múzeumi keretekből az IT-technológiák (pl. a "kiterjesztett" és a "virtuális" valóság) nyújtotta szolgáltatásokkal, és a turisztikai frekventáltságukat pedig jobban kihasználnák a város – és térségmarketingben, turisztikai promóciójában.
Idén is folytatódik a projekt. A Duna legszebb "koronáját" jelentő Budavári Királyi Palota esetében csak a Magyar Nemzeti Galériával lehetett együttműködni, de biztató, hogy az EMMI, továbbá a Magyar Nemzeti Múzeum részéről pozitív érdeklődés mutatkozik a Crowns of Rivers projekt iránt. www.crownsofrivers.eu
    
     Kiadó: Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.