2020. január 13., hétfő 16:11

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2020. január 13., hétfő (OS) - A kormány lakáspolitikája nem lehet elhibázott: egyszerűen nem is létezik -

Már a Magyar Nemzeti Bank elnöke is elismerte, hogy a kormány lakhatási politikája kudarcot vallott. A jegybankelnök arra hívja fel a figyelmet, hogy Budapesten 2014 óta 184 százalékkal emelkedtek a lakásárak, a lakásállomány megújulási rátája pedig 0,4 százalék. A magyarok elavult, régi lakásokban laknak, amelyekért a fizetésekhez viszonyítva európai szinten is messze átlagon felüli összeget fizetnek ki. Ma ott tartunk, hogy sok nyugat-európai fiatalnak hamarabb lesz saját lakása, mint egy magyarnak, és kevés olyan európai ország van, ahol egy átlagbérből élő polgárnak olyan kétségbeejtő a helyzete, mint a magyaroknak.

Az LMP nem ért egyet Matolcsy Györggyel, szerintünk ugyanis a kormány lakáspolitikája nem lehet elhibázott, hiszen egyszerűen nem is létezik. A kormány tétlenül nézte az ingatlanárak emelkedését, az albérletárak elszállását, ahelyett, hogy érdemi intézkedéseket hozott volna. Példákért nem kell messzire menni, a hasonló adottságokkal rendelkező Szlovákiának például nem jelent gondot a bérlakásprogram elindítása. A Lehet Más a Politika felszólítja a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul nevezzen ki egy lakhatásért felelős tárca nélküli minisztert, és hozzon érdemi, valós megoldást kínáló lépéseket a horrorisztikus helyzet felszámolására. Az LMP emellett saját lakhatási javaslattal készül, amelyet az elkövetkező hetekben mutatunk majd be.

Csárdi Antal
frakcióvezető-helyettes

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)