2020. január 17., péntek 09:36

A Párbeszéd közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. január 17., péntek (OS) - Klímafordulat helyett: harmatgyenge célok, hibásan megválasztott eszközök, leszakadás Európától

    A kormány most nyilvánosságra hozott energia- és klímapolitikai stratégiája alapján az Európai Unió leggyengébben teljesítő és leglassabban átálló tagállamai között maradunk. A Párbeszéd a klímavészhelyzet kihirdetésének megfelelően azonnali lépéseket  és önálló környezetvédelmiminisztérium felállítását követeli.
A kormányzati dokumentum új eredményként hirdeti az Orbán-kabinet eddigi legnagyobb hibáját: a klímaprobléma és az energiaátmenet teljes elhanyagolását. A 2010 óta működő kormányzati struktúrában klímapolitika nem létezett.A világon csak négy országnak nincs önálló zöld tárcája: Szaúd-Arábia, Szomália, Tanzánia mellett Magyarországnak.A klímaszkeptikus miniszterelnök pedig csak a klímaválságot súlyosbító intézkedéseket hozott: napelemadó,szélerőművek betiltása, a zöldfelület-pusztítást könnyítő kiemelt beruházási törvény, a lakossági energiahatékonysági támogatások elvonása. A  főbűn pedig egyolyan orosz atomerőmű, amely vagy sosem készül el, vagyha felépül, akkor sem válasz a klímaváltozás kihívásaira. Magyarország a zöldenergia-használat, a  vállalati és lakossági energiahatékonyság terén a leggyengébb teljesítményt nyújtó uniós tagállamok közé került.

A "klímabajnoksági" stratégia tanúsága szerint a kormány nem kíván a helyzeten változtatni.
    
     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.