2020. január 17., péntek 16:12

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség közleménye
    Budapest, 2020. január 17., péntek (OS) - A budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulójára szervezett megemlékezést az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség a Dohány utca 32. számnál található Budapesti Gettó Emlékfalnál. A különleges emlékművet az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség Erzsébetváros önkormányzatával közösen létesítette öt évvel ezelőtt, a gettó felszabadításának 70. évfordulója alkalmából.  Az eseményen részt vett Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere, valamint Fahidi Éva, író, holokauszt-túlélő. Az idei megemlékezésre diákok is érkeztek, akik a rendezvényt követően a Bét Menáchen Általános Iskola dísztermében beszélgettek a túlélővel a megmenekülés csodájáról.

Köves Slomó a gettó felszabadításának 75. évfordulójára emlékezve hangsúlyozta: egyre kevesebb személyes emlékező él közöttünk, és nagy a felelősségünk abban, mit kezdünk a múlt örökségével. "Áldozatok unokájának lenni önmagában nem érdem, ahogy nem bűn tettesek leszármazottainak lenni sem. Nem az számít, hogy kik voltak felmenőink, hanem az mit kezdünk felmenőink örökségével" – mondta az EMIH vezető rabbija, aki szerint "tévelygő fogadtatás" kísérte Pokorni Zoltán 12. kerületi polgármester nemrég tartott beszédét, amelyben a politikus nagyapja, Pokorni József nyilas múltjáról beszélt őszintén. Köves a Tórából idézve Amálék történetét emelte ki, amely napjainkban arra tanít: a gyűlölettel nem lehet gyűlölettel emlékezni.

Kiadó: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség