2020. január 20., hétfő 10:59

Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. január 20., hétfő (OS) - Strasbourghoz fordulok a Paks2-vel kapcsolatos közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt. A 2014 óta tartó pereskedésem végállomásaként azt kívánom elérni, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondja: a magyar kormány jogszerűtlenül korlátozta, hogy az adófizetők megismerhessék a paksi bővítés ütemterveit. Paks2-vel kapcsolatban ugyanis a mai napig nem tudhatják az adófizetők azt, hogy pontosan mit, mikorra és mennyiért kellene felépítenie Pakson a Roszatomnak.

    Még 2014-ben fordultam közérdekű adatkéréssel az MVM Zrt.-hez Paks2 megvalósítási ütemterveinek kiadása ügyében. Az MVM döntés-előkészítésre hivatkozva megtagadta az adatok kiadását, amit egy általam indított perben a Szekszárdi Törvényszék is jóváhagyott. Ekkor az Alkotmánybírósághoz fordultam, ami négy év után meghozott, önmagának is ellentmondó ítéletében elutasította az alkotmányjogi panaszomat (https://www.facebook.com/szelbernadett/posts/2225049594274637/).

Bár az AB kimondta, hogy az adatkiadás megtagadásának okaként döntés-előkészítésre csak a döntés meghozataláig lehet hivatkozni, mégis helyben hagyta a Szekszárdi Törvényszék 2015-ös ítéletét - holott a Paks2-vel kapcsolatos politikai döntések, parlamenti szavazások illetve maguk a megvalósítási megállapodások már jóval a bírósági ítélet előtt megszülettek.
     Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.