2020. január 20., hétfő 11:39

A Kúria közleménye
    Budapest, 2020. január 20., hétfő (OS) - A kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit a büntetés-végrehajtási bírói gyakorlatban, az emberkereskedelem értelmezésével kapcsolatos bírói gyakorlatot és az építésügyi hatósági eljárásokat is vizsgálják idén a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjai.

A szakértői grémiumok felállításáról a Kúria elnöke döntött. Dr. Darák Péter felkérte a csoportok vezetőit hipotéziseik kidolgozására és az elemzői munkában részt vevők megnevezésére. A kutatásba bírák, a társ-hivatásrendek és a kapcsolódó tudományterületek képviselői vonhatók be. A csoportok vezetői a Kúria márciusi Teljes Ülésén ismertetik hipotéziseiket.
2020-ban a Kúria az alábbi jogterületek bírósági gyakorlatát vizsgálja:
- A kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételei a büntetés-végrehajtási bírói gyakorlatban - dr. Feleky István
- Az emberkereskedelem értelmezésével kapcsolatos bírói gyakorlat - dr. Somogyi Gábor
- A nemzetközi magánjogról szóló 2017. évi XXVIII. törvény bírói gyakorlata - Dr. Simonné dr. Gombos Katalin
- Az építésügyi hatósági eljárások gyakorlata - Dr. Sugár Tamás
- Az atipikus foglalkoztatási formák bírói gyakorlata - Szolnokiné dr. Csernay Krisztina.

Tavaly is több mint száz javaslat érkezett a vizsgálati tárgykörökre vonatkozóan, a Kúria az év végén hallgatta meg a javaslattevőket. A bírósági joggyakorlat-elemző csoport feladata a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény értelmében az ítélkezési gyakorlat vizsgálata, bírósági döntések elemzése.
     Kiadó: Kúria