2020. január 20., hétfő 12:06

A Társaság A Szabadságjogokért közleménye
    Budapest, 2020. január 20., hétfő (OS) - Félrevezető tájékoztatást adott a Szolnoki Törvényszék decemberben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfele, a Magyar Telekom biztonsági hálózatában hibát feltáró etikus hacker ügyében. A közleményben foglaltak számos ponton, a fiatal informatikust rossz színben feltüntetve, elfogadhatatlan módon mondanak ellent az ítéletnek, melyet a TASZ a napokban kapott kézhez.

    Valótlanul állítja a közlemény, hogy a hacker jogosulatlanul próbált magának internetet biztosítani, amikor a biztonsági rést felfedezte – az eljárás során nem merült fel, hogy ne jogszerű tevékenység közben talált volna a hibára. A közlemény azt is sugallja, hogy állás reményében kereste meg a vállalatot, holott az ítéletben szerepel, hogy a Telekom munkatársai ajánlottak munkát neki, ő nem ezért hozta a cég tudomására a rendszer hiányosságait.

A leírtakkal szemben fel sem merült, hogy "átvegye az irányítást" a Telekom rendszere felett és annak "internet szolgáltatásait blokkolja": első dolga volt felvenni a kapcsolatot a cég biztonsági főnökével és beosztottjaival. Minden információt átadott a biztonsági résről, és a bíróság is kimondta, hogy tevékenysége nem érintette a rendszer magját alkotó közérdekű üzemet.

"Büszkék vagyunk arra, hogy egy jószándékú hackert sikerült megvédenünk a legsúlyosabb büntetéstől, hiszen az ügyészség börtönnel fenyegette, végül csak pénzbüntetést kapott" – mondta Remport Ádám, a TASZ Magánszféraprojektjének jogi munkatársa.
     Kiadó: Társaság A Szabadságjogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.