2020. január 21., kedd 09:19

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. január 21., kedd (OS) - Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes közleménye a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából

    Az akkori kormányt vélhetően gazdasági megfontolások is vezették: az elüldözöttek vagyonát és ingóságait az állam szerezhette meg, ingatlanjaikkal pedig a földnélküli lakosság földéhségét kívánta csillapítani, illetve ide szándékozta letelepíteni a szomszédos országokból elüldözött magyar családokat is.

Az intézkedés eredményeként közösségek szűntek meg, települések néptelenedtek el, német családok tízezrei váltak üldözötté és vagyontalanná nemzetiségi származásuk miatt, a közösség pedig nagyrészt elvesztette értelmiségi utánpótlását és jövőképét is. A kitelepítéssel járó elvi és gyakorlati törvénytelenségek és az intézkedés embertelensége megrázták az alkotmányosság alapvető elveit, kikezdték a jogállamiság alapjait és ezzel együtt a háború után éppen csak feléledő társadalmi szolidaritást is. 1946. január 19. a német közösség számára tragikus dátum egyúttal a magyar társadalom egészének is fájdalmas mementó: mindannyiunkat emlékeztet arra a szégyenteljes döntésre, amely miatt a kollektív bűnösség elvére hivatkozva 1946 és 1948 között csaknem kétszázezer német nemzetiségű magyar állampolgárnak kellett elhagynia otthonát, közösségét és szülőföldjét.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.