2020. január 21., kedd 09:19

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2020. január 21., kedd (OS) - Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes közleménye a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából

    A németek kitelepítéséről szóló döntés a magyarországi németség megsemmisítését célozta ugyan, hosszú távon azonban a történelem, más szóval az élet és a fejlődés iránti természetes emberi törekvés igazságot szolgáltatott: a tragikus esemény identitáserősítő tényezővé vált a megmaradt hazai németség körében. Napjainkban a közel kétszázezer fős magyarországi német közösség államalkotó tényező, erős identitásának és összetartásának köszönhetően hatékonyan képes az Alaptörvényben és a nemzetiségek jogairól szóló sarkalatos törvényben is rögzített nevelési-oktatási, kulturális és széles körű egyéni, illetve közösségi jogait gyakorolni, anyanemzetével kapcsolatokat építeni és ápolni. A német nemzetiségi önkormányzatok kiemelkedő jelentőségű feladatokat látnak el nemzetiségi nevelési-oktatási és kulturális intézményrendszerük fenntartása révén, ezzel kikerülhetetlen szerepet vállalva a magyar társadalom jövőjének biztosításában.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.