2020. január 22., szerda 09:39

A Miniszterelnökség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. január 22., szerda (OS) - Pozitív lépések várhatóak a muravidéki magyarok, illetve a rábavidéki szlovének számára

    Az államtitkárt ezt követően hivatalában fogadta Jozef Cesnik, a Szlovén Köztársaság határon túli szlovénekért felelős minisztere és Olga Belec államtitkár. A szlovén miniszter elismerően szólt a rábavidéki  gazdaságfejlesztési programról, amellyel Magyarország négy éven át évi 700 000 euró támogatást biztosít a Magyarország területén élő szlovén közösségnek. A miniszter közölte, hogy Orbán Viktor magyar és Marjan Sarec szlovén miniszterelnök tavaly októberi budapesti találkozóját követően olyan előterjesztés készül a szlovén kormány számára, melynek elfogadása esetén Szlovénia 2021-től ugyanekkora összegű támogatást biztosít a Magyarország területén élő szlovéneknek. A felek egyetértettek abban, hogy a következő európai uniós költségvetésben forrást kell biztosítani mind a rábavidéki szlovén, mind pedig a muravidéki magyar területek nemzetiségeink életét érintő fejlesztéseire. A tervek között szerepel a lendvai vár és az említett templomok felújítása a határ mindkét oldalán, valamint a magyarországi szlovén közösség kérésére egy multifunkcionális kulturális és turisztikai célpont kialakítása.
    
     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.