2020. január 31., péntek 15:33

Az Egyesület a Római Partért közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. január 31., péntek (OS) - Egy elkülönített városrész (Gettó) tervezésére adott megbízást a Római-parton a Fővárosi Önkormányzat közpénzből!

A Római-part lakóházakkal, üdülőkkel, szállodákkal beépített 70 hektáros területét a Kerületről leválasztva (szegregálva) a Királyok-Nánási út vonalában két méter magas kerítés építésével különítené el örökre a Főváros vezetése, amelynek tetejére szükség esetén további 1,3 méteres mobiltoldalék tehető. A látvány sokkal inkább egy szegregációs zóna tömör kerítésére hasonlítana, mintsem egy árvízvédelmi védműre.

Közel kétezer helyben lakót es dolgozót tolnának be a Dunába. A több méter magas fal megakadályozza a parton élő embereket az árhullám előli menekülésben, elzárva menekülési útvonalaikat, lehetetlenné teszi a parti ingatlanok árvízi védelmét, mivel a falon keresztül elérhetetlenné válnak az ingatlanok.

Nem oldódik meg a terület csatornázatlansága, illetve az árvizek által okozott fertőzésveszély sem.

Sérül az itt élők és ide látogatók egészséges környezethez való alapvető joga.

Úgy látjuk, hogy ezen tervek mögött egy bosszúszomjas politika, a Római-parton élő emberek fizikai es gazdasági megsemmisítése, tulajdonaik áron aluli megszerzése húzódik.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Római-parton egyetlen illegális építmény sem található, minden tulajdonos építési és használatba vételi engedéllyel rendelkezik.

Felkérjük mind a magyarországi, mind a nemzetközi jogvédő szervezeteket, hogy álljanak mellénk!
     Kiadó: Egyesület a Római Partért