2020. február 2., vasárnap 09:11

A Történelemoktatók Szakmai Egyesületének közleménye
    Budapest, 2020. február 2., vasárnap (OS) - A megújított NAT-ot áttekintve, elöljáróban üdvözöljük, hogy egyesületünk számos korábbi, e téren megfogalmazott gondolata visszaköszön a most megjelent anyagban, illetve, hogy a 2018-ban publikált, a szakma zöme által pozitívan fogadott javaslat lényegi, strukturális elemei megőrződtek, csak kisebb, tematikai változtatások történtek.

    Jó néhány üdvözlendő változást, jellemzőt emelhetünk ki a kormányrendeletből (részletesebben honlapunkon olvasható anyagban mutatjuk be őket):
1. Óraszám – a történelem tantárgy órakerete örvendetesen nem változott, akkor amikor a többi tárgyé jellemzően csökkent.
2. Állampolgári ismeretek – ismét megjelent az állampolgári ismeretek tantárgy, komoly tartalmat átvállalva a történelemtől, ezáltal az eddig tanított tartalmakra szánható időkeret valójában bővült, ráadásul több hasznos, praktikus ismeret is bekerült a témák közé (pl. fogyasztóvédelem).
3. Főképpen régebbi korok és az egyetemes történelem esetében érzékelhető a tananyagcsökkentés. Remélhetőleg ez több alkalmat teremt majd kompetenciafejlesztésre és a tanulói tevékenységre.
4. Kedvező korszakos arányok – érzékelhetően erősödött a modern korok és a magyar történeti anyagrészek aránya.
5. Új témák és megközelítések – több tematikus anyagrész is megjelent, melyek segítik a szintetizálást, illetve néhány tartalmában új tematikai egység is szerepel.
Mindezek értelmében a megújított NAT történelemoktatásunk több problémájára érdemben reflektál.

     Kiadó: Történelemoktatók Szakmai Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.