2020. február 5., szerda 09:03

A Magyar Tudományos Akadémia Titkárságának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2020. február 5., szerda (OS) -

        Az emberiség jó része él többnyelvű és többkultúrájú közegben. Ezekben a történetileg kialakult és sokszor ma is alakuló helyzetekben a kulturális és közösségi politika visszatérő követelése a kisebbségi közösségi jogok, a kultúrához tartozás megvédése. Mindez azonban nemcsak a kívánatos sokféleség és a történelmi kulturális jogok miatt érvényes és érdekes. A kisebbségi nyelven való tanulás joga az emberi fejlődéshez és kibontakozáshoz való jogot is érinti.
     Az anyanyelvű képzés joga egyszerre joga a kulturális közösségnek és – az óvodástól az egyetemistáig – a fejlődő gyermeknek és fiatalnak. Az anyanyelven való tanulás biztosítja a könnyű, erőfeszítés nélküli átmenetet a szóbeliség világából a közvetített, írott és nyomtatott kultúra világába. Két okból is fontos, hogy ez a folyamat az iskolai oktatás egészére, ne pedig csak az alsóbb évfolyamokra terjedjen ki. A mai világban a globalizáció folyamatai számos kulturális helyzetben és közösségben idéznek elő nyelvi és kulturális tájékozódási zavarokat az önazonosság kialakulásában. Ebben a helyzetben a lokális közösségen, a család, az utca, a falu kulturális és nyelvi közösségén túlmutató, éppen az írásbeliségben megjelenő mintázat fontos fogódzó az identitás alakulásában. Másrészt ahhoz, hogy a kisebbségi kultúra képviselői saját nyelvüket és kultúrájukat ne a gyermeki világra korlátozva éljék meg, szükség van ennek az írott kultúrának a folytonos, felnőttkorig tartó használatára.

     Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia Titkársága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.