2020. február 6., csütörtök 12:17

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) közleménye
    Budapest, 2020. február 6., csütörtök (OS) - A VGYKE sikeres érdekképviselete az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál

    A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének civil szervezői munkájuk során gyakorta tapasztalnak értetlenséget és túlzó bürokráciát, ha kulturális programjaikon vakvezető kutyás sorstársaik is részt vesznek. Legutóbb egy múzeumi látogatás során adódtak problémák a vakvezető kutya beengedésével kapcsolatban.

Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke: Egyesületünkhöz panasz érkezett, a Sziklakórház Atombunker tárlatvezetésén vakvezető kutyával közlekedő látássérültek csak külön szabályok betartásával vehetnek részt. A múzeum ugyan nem tagadta meg segítő kutyák beengedését, de feltételekhez kötötte: ha a látássérült 24 órával korábban bejelentkezik, a látogatást kizárólag saját csoportjában, illetve VIP túra keretében teszi meg.

A VGYKE e plusz feltételeket indokolatlannak tartotta és hátrányos megkülönböztetésként értékelte, ezért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult egyértelmű állásfoglalást kérve.

Az EBH egyértelműsítette: a Sziklakórház Atombunker Múzeum "a segítő kutyával közlekedő látássérültek csoportjával szemben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg azzal, hogy ezen csoport tagjai a kutyájukkal csak fogyatékos csoporttal együtt vagy VIP túra keretében egyedi vezetéssel - mindkét esetben legalább 24 órával előbb történő bejelentkezést követően - látogathatják a múzeumot".

VGYKE
Sajtóiroda

     Kiadó: Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.