2020. február 6., csütörtök 18:28

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2020. február 6., csütörtök (OS) - A Nemzeti Alaptanterv mélyíti a társadalmi különbségeket

    Az új Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatban határozott álláspontom, hogy a végzettség nélküli iskolaelhagyást a NAT-nál jobban segítené az tankötelezettség 18 éves korra való visszaállítása, illetve az intézmények közötti átjárhatóság megkönnyítése. Ma már jellemzően általános iskolás korban kialakulnak olyan nagy különbségek a tanulók között, amik a középiskolában csak tovább mélyülnek.

Fentieken túl alapvető célnak kell tekinteni szegregáció megszüntetését, az oktatáshoz való egyenlő hozzáférést. Egy előkészítő évfolyam főként a hátrányosabb helyzetű térségekben segítené azokat a gyermekeket, akik szociális helyzetükből fakadóan ki vannak téve az iskolai lemorzsolódásnak.

Elfogadhatatlannak tartjuk az oktató-nevelő munka szabadságának akadályozását és azt, hogy Magyarországon megtehető egy szakterület szakdolgozóival, hogy a beleszólásuk és megkérdezésük nélkül döntsenek az általuk alkalmazott szabályzatokról.

Elvárjuk, hogy a pedagógusoknak adjanak elég szabad teret az iskolai, tanulói, közösségi sajátosságok mentén való tantervezésre, mely a diákok kompetenciáit a legmegfelelőbb mértékben alakítja.

Hohn Krisztina
országgyűlési képviselő

     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.