2020. február 11., kedd 12:18

Az Agrárminisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. február 11., kedd (OS) - A rászorulókat segíti majd a lefoglalt, illegális eredetű tűzifa

Az EUTR (European Union Timber Regulation) szabályozás célja, hogy megakadályozza az illegális fakitermelésekből, erdőirtásokból származó faanyag Európai Unió területén történő értékesítését. Ezzel a tagállamokban és világszerte hozzájárul az erdők, a fával borított területek védelméhez és ezen keresztül a klímavédelmi és más környezetvédelmi célok eléréshez.

Helik Ferenc a Nébih elnökhelyettese kiemelte, hogy feladatuknak és küldetésüknek is tartják, hogy a teljes kereskedelmi láncot ellenőrizve ki tudják szűrni az eredetigazolás nélküli termékeket. Egyúttal a helyes mederbe tereljék a jogszerűtlen tevékenységet folytatókat, ezáltal a vásárlókat is védik. Felhívta a figyelmet, hogy az eredetigazolás nélküli élelmiszereknél - a magas kockázat miatt – többnyire a megsemmisítés az egyetlen járható út. Az elkobzott fatermékeknél azonban szerencsére az uniós szabályok is lehetőséget adnak a közérdekű célokra történő felhasználásra. Ezzel egyrészt csökkentjük a környezeti terhelést, mert az elkobzott, de újrahasznosított tűzifa helyett ugyanezen célra már nem vágnak ki újabb fákat, másrészt a rászorulók szociális helyzetének javításához is hozzájárulunk - tette hozzá.

Kiadó: Agrárminisztérium