2020. február 12., szerda 17:14

A Raoul Wallenberg Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. február 12., szerda (OS) - Az elmúlt napok megemlékezéseinek tapasztalatai alapján a Raoul Wallenberg Egyesület az alábbi nyilatkozatot teszi.

    Az egyesület részéről osztozunk mindenki fájdalmában, akinek a II.világháború cselekményei kapcsán családtagja életét vesztette, vagy testi, lelki sérülést szenvedett.Egyetértünk Göncz Árpáddal, hogy " Halott katona nem ellenség..". Fontosnak tartjuk, a közös, mindenki által elfogadható, a kegyeletet biztosító megoldásokat, a közös megemlékezéseket, még vitatható eseményeknél is. A fentiek mellett az alábbiakra szeretnénk a figyelmet felhívni:
- Elfogadhatatlan annak összekeverése, hogy ki az áldozat és ki a bűnös..!
- Egy évek óta gyilkoló gépezet, vagy annak egy tagja, attól, hogy a változó helyzetben pozitív lépéseket tesz, nem lesz hős, de tette önállóan értékelhető.
- Az előzőek tükrében a történészek feladata, hogy tisztázzák a magyar hadsereg szerepét és tevékenységét az általa megszállt területeken, mivel ezzel összefügg az érintettek magyarországi fellépése. Áldozataink emlékének tisztes ápolása is ezt igényli.
" Minden áldozatot meg lehet hozni az emberért. Csak emberáldozatot nem" / Stanislaw J. Lec/
     Kiadó: Raoul Wallenberg Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.