2020. február 13., csütörtök 18:54

JAVÍTÁS - OS - A Tett és Védelem Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. február 13., csütörtök (OS) -

A TEV megítélése szerint a cikk szellemisége, a szerző által képviselt kritikátlan emlékezetkultúra köszönőviszonyban sincs a magyar kormány kultúr- és emlékezetpolitikájával, a jelenleg érvényes hazai történelemszemlélettel, mely szerint Magyarország a náci megszállás miatt korlátozott szuverenitással rendelkezett, a szerző ezáltal a második világháború egyik legszörnyűbb ostromának katonai és civil áldozatai emlékét gyalázza meg. Azokét is, akiknek hősiességét méltatja.

Az ostromlott Budapest katonái nem az európai civilizációt védelmezték, hanem a Harmadik Birodalom még megmaradt részeit. Az Európa Erőd narratívát a korabeli náci és nyilas propaganda használta, aki ma is ezzel él, az ezt nem véletlenül teszi.

A TEV álláspontja szerint helye van az emlékezésnek, aminek főként az óriási katonai és civil emberveszteségről és a tömeggyilkos náci rezsim által a magyarok közösségének értelmetlen szenvedéseit okozó háború elítéléséről kellene szólnia. Ezzel szemben egy a fenti szellemiséget képviselő írást a mai Magyarországon senki nem engedhet meg magának és senki nem hagyhat jóvá büntetlenül.

A TEV a szerző felelősségre vonását követeli és egyben a rendvédelmi szerveknél is kezdeményezi a büntetőjogi felelősség megállapítását.

Kiadó: Tett és Védelem Alapítvány