2020. február 25., kedd 16:10

A Párbeszéd közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. február 25., kedd (OS) - Magyarországon egyre kevesebbet érnek a nyugdíjak! - Hiába mondja azt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, hogy a nyugdíjasok helyzete – bármilyen összehasonlításban – az egyik legjobb Európában, valójában napról napra egyre többüket fenyegeti az elszegényedés réme és a növekvő egyenlőtlenség.

Két és félszeresére nőtt 2014 óta az időskori szegénység, ugyanis az elmúlt években a nyugdíjak emelkedése elmaradt a bérnövekedés ütemétől. Ráadásul árrobbanás küszöbén állunk, a szegények által vásárolt áruk – főleg az élelmiszerek – átlagon felül növekednek. A legfrissebb adatok szerint 4,7 %-os volt a drágulás, az élelmiszerek ára 6,9 %-kal nőtt, ezen belül a sertéshúsé 27,6 %-kal, a párizsié és a kolbászé 17,4 %-kal, a cukoré 8,4 %-kal, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) pedig 10,8 %-kal lett magasabb. A nyugdíjasok megélhetési kilátásai folyamatosan romlanak, hiszen nem tudnak lépést tartani az elszabadult árakkal.
     Kiadó: Párbeszéd